tiistai 2. heinäkuuta 2019

Neuroinflammaatio

Neuroinflammatorisissa sairauksissa aivojen immuunijärjestelmän toiminta häiriintyy. Silloin aivoissa vallitsee hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Neuroinflammaatio heikentää aivoissa sijaitsevien kantasolujen proliferaation (muuntumista aivosoluiksi) ja tulehdussytokiinit (mm. TNF-alfa ja IL-1beeta) lisäävät ikääntymiseen liittyvää kognitiivisten (tiedollis-taidollisten) toimintojen heikkenemistä.

Mikrobit voivat aiheuttaa aivojen tulehduksia (esim. aivokalvon tulehdus), mutta tulehdustiloja ovat myös alzheimerin ja parkinsonin taudit, ms-tauti, diabetes ja aivoinfarkti.

Neuroinflammaatiolla on havaittu yhteys mielenterveysongelmiin. mm. Psykoosiin, skitsofreniaan ja masennukseen.

JAMA Psychiatry -lehdessä vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa paljastui, että masennuspotilailla tulehdusta kuvaavat merkkiaineet olivat keskimäärin 30 prosenttia korkeammalla kuin kontrollihenkilöillä, jotka eivät kärsineet masennuksesta. Korkeimmat tulehdusarvot olivat niillä, joilla oli vaikein masennus.

Yhdessä kokeessa terveitä koehenkilöitä oli rokotettu proinflammatorisia sytokiineilla ja muutaman tunnin päästä heistä tuli masentuneita. Joistakin jopa itsetuhoisia. Sama tulos saatiin, kun rokotettiin koehenkilöitä bakteerien endotoksiineilla.

Aivokuvantamis tutkimuksilla on voitu selvittää, että kliininen masennus johtuu usein neuroinflammaatiosta. Suoliston tulehduksesta aiheutuneet proinflammatoriset sytokiinit kulkeutuu veren mukana aivoihin ja aktivoi aivoissa mikroglia solut ja kun ne aktivoituu tulee neuroinflamaatio. Aivoissa oleva tulehdustila vaikuttaa neurovälittäjäaineisiin.

Linkkejä:

Neuroinflammation Play a Critical Role in Stress Induced Depression
Neuroinflammation, or the Inflammation Theory of Depression'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti