torstai 26. syyskuuta 2019

Lievitä ahdistusta

Ahdistus..

Se ilkeä mieltä riivaava paholainen, joka tuntuu kuristavan kurkusta ja lamaannuttaa..

Rintaa puristaa ja tuntuu tosi pahalta henkisesti..

Mitä oireita ahdistuneisuus saa aikaan?

Keskittymiskyvyttömyys, muisti ongelmat, uni ongelmat, hikoilu, vapina, nielemis vaikeudet, epätodellinen olo, ahdistava tunne rinnassa, hengenahdistus, sydämmentykytys, huimaus, ruuansulatus ongelmat, pahoinvointi, raajojen pistely tai puutuminen...

Saatat säikähtää kyseisiä oireita ja ramppaat lääkärin luona, mutta mitään psyykkistä kummempaa syytä ei löydy. Googlettaminen on huono vaihtoehto, koska kokemuksen mukaan vastaan tulee keskusteluja, jossa mm. normaali kotiäiti kirjottaa, että kyseisiin oireisiin liittyy syöpä tai joku vaarallinen sairaus. Joskus on hyvä käydä tarkistuttamassa oireet lääkärillä, jotta voi sulkea pois elimilliset sairaudet, mutta aivot on niin monimutkanen elin, että se voi saada meidän kehon reagoimaan jännällä tavalla.



Mitä ahdistukselle sit voi tehdä? Voit harjoitella keinoja oireiden lievittämiseen tai puuttua syihin. Usein syihin puuttuminen on vaikeaa ja se ahdistaa entistä enemmän, joten joskus on helpompi turvautua ammattiauttajaan mm. Psykoterapeuttiin. Ahdistukseen suositeltavia terapia muotoja on kognitiivinen ja ratkaisukeskeinen terapia. Tärkeää on, että kemiat kohtaa terapeutin kanssa ja terapia muoto on sopiva.

Oireiden hallinta

Vagushermo

Vagushermo on parasympaattisen, eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se ulottuu aivorungosta kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin, kuten sydämmeen, keuhkoihin ja suolistoon, vaikuttaen siten terveyteemme. Rauhoittavan parasympaattisen hermoston vastapari on vireystilaa kohottava sympaattinen hermosto, joka aktivoituu stressireaktion seurauksena. Sympaattinen pistää kaasua ja saa adrenaliinin virtaamaan.








Mindfulness


Voit myös miettiä, että mitkä asiat tuo sinulle hyvää oloa. Ehkä joku rauhoittava äänikirja, musiikki, elokuva/sarja, jooga, hierominen, kevyt lenkkeily luonnossa, venyttely, lämmin kylpy tai suihku.. Voit myös yhdistää niitä asioita esim. Joogata ja kuunnella samalla äänikirjaa.

Sukellus syvemmälle ahdistukseen

Carl Jungilla oli hyviä näkökantoja ahdistuksesta.

"Meidän ajatukset ja uskomukset voi muuttua pahimmaksi viholliseksi, varsinkin jos vastustamme ja emme osaa puuttua siihen, mikä aiheuttaa murheita ja lamaantumista

Hän oli sitä mieltä, että me kaikki kärsimme ahdistuksesta. Toisilla se tuntuu vaan vahvemmin. Se on aivojen varoituskeino siitä, että jotain on vialla ja siihen pitää puuttua. Hän korostaa ahdistuksen juurien etsimistä, käsittelyä ja hyväksymistä. Oireita voi helpottaa vaikka koko loppuelämän, mutta syyt jää muhimaan ja et parane ahdistuksesta. 

Tunteiden psykologia kirjasta löysin kohdan, missä sanottiin, että joskus ahdistukselle ei ole syytä. On vain ahdistava tunne. Ahdistukselle on aina syy, mutta et oo tarpeeks tietonen siitä tai sitten oot unohtanu sen.

Yhteiskunta pahentaa ahdistuneisuutta, koska se korostaa suorittamista, kilpailua, selviytymistä, menestymistä ja kaikkea pinnallista. Yhteiskunta luo meille paineita ja meidän on monesti vaikea pysyä kyydissä.

Monet ammattilaisetkin suosittelee sitä, että ottaa ahdistuksen vastaan. Ei taistele sitä vastaan, vaan ottaa sen vastaan, kuin ystävän. Ahdistuksesta ei pidä tehdä vihollista, jota juostaan karkuun ja vältellään kaikin keinoin. Se kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän sitä välttelee. Se kaipaa huomiota, kuten monet meistäkin. Ahdistuksen kohtaaminen ja käsittely on siis tärkeetä. Liika märehteminen ei oo hyvä, vaan kun on löytänyt syyn ja käynyt asian läpi, niin voi miettiä, että mitä voin tehdä? Voinko muuttaa tilannetta tai suhtautumista? Muutoksen jälkeen päästää asiasta irti. Se tulee kohti ja menee myös ohi. Ei ole tullut ikuisesti jäädäkseen. Ahdistus on kuin pilvi, joka menee meidän lävitse.

Linkkejä:


Ahdistuksen omahoito


Yleistyneen ahdistuneisuushäiriön nettiterapia (Tarvii lääkärin lähetteen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti