torstai 16. maaliskuuta 2017

Kipuihin apua luonnosta



Siaminkratomi (Mitragyna speciosa) on kaakkoisaasialainen kratomien sukuun ja matarakasvien heimoon kuuluva kasvi. Siaminkratomi on runsaslehtinen puu, joka kasvaa noin 3–15 metrin korkuiseksi. Sen lehdet sisältävät mitragyniinia, joka on keskushermostoon vaikuttava aine. Kratomia on käytetty vuosisatoja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kratom lievittää todistetusti kipua. On myös tutkittu että päihdeongelmaiset ovat saaneet apua siitä. Vaikutukset ovat opioidien kaltaisia.


Suomessa kratom luokiteltiin reseptilääkkeeksi 2008. Joulukuussa 2014 Suomen huumausainelakiin lisättiin uusi kategoria kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (KKP-aineet), ja huhtikuussa 2016 kasvi siirrettiin tähän kategoriaan


Kratom: The Bitter Plant That Could Help Opioid Addicts—if the DEA Doesn’t Ban It

Mitragyna speciosa




Ylistetty ja parjattu oopiumunikko on vanha lääkekasvi, jonka maitiaisnesteen sisältämistä monista alkaloideista lääkkeenä tärkeimpiä ovat morfiini, kodeiini ja papaveriini. Oopiumia käytetään lääketieteessä kipujen lievittämiseen, yskänlääkkeenä ja vaikean ripulin hoitoon. Paitsi tärkeä lääkekasvi, oopiumunikko on myös huumekasvi. Koristekasvina viljeltävien oopiumunikoiden maitiaisnesteellä ei ole narkoottisia vaikutuksia. Kasvin siemenissä ei ole alkaloideja, mutta niistä puserrettua öljyä käytetään leivonnaisien mausteeksi ja koristeeksi.

Suomessa oopiumiunikon viljeleminen koristekasvina on laillista, mutta viljely tai viljelyn yritys käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena on rikoslain 50:1 § mukaan huumausainerikos.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti