Tryptofaani eli L-tryptofaani on yksi yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta. Sitä tarvitaan useiden elinten toimintaan. Keho ei tuota tryptofaania itse, joten sitä on saatava ravinnosta. Tryptofaania saa sekä eläin- että kasviproteiinista. Tryptofaanista muodostuu elimistössä mm. serotoniinia, melatoniinia ja niasiinia. Niasiini on B3-vitamiini, joka muun muassa toimii antioksidanttina. Tryptofaania sisältävien ruokien nauttiminen auttaa täyttämään myös päivittäistä niasiinin tarvetta. Melatoniini on pimeähormoni, jota ihminen tarvitsee nukahtaakseen. Serotoniini taas toimii hermoston välittäjäaineena. Serotoniinivajaus voi aiheuttaa väsymystä, alakuloa ja masennusta sekä vaikeuttaa nukkumista. Riittävä tryptofaanin saanti saattaakin sekä edistää nukahtamista että parantaa unen laatua. Myös tryptofaanipitoinen iltapala voi edistää nukahtamista.
Tryptofaania saa erityisesti soijasta, maidosta ja kananmunista, pähkinöistä, siemenistä, kalasta, lihasta. Pitoisuus vaihtelee riippuen tuotteesta ja laadusta.
Lähde: Finelli
Mg/100g
Soijapapu, kuivattu 450.0 mg
Nyhtökaura, maustamaton, nude 419.0 mg
Kalkkunan rintafilee 407,4 mg
Juusto, tuotekeskiarvo 347.5 mg
Lese, kauralese 335.0 mg
Chiansiemen 290.0 mg
Pähkinä, cashewpähkinä 287.0 mg
Rypsiporsas, lihasuikale 280.0 mg
Kananmuna, paistettu, ei rasvaa, suolaton 233.0 mg
Lisää löytyy finelin sivuilta, kun laitat ravintotekijä kenttään tryptofaani.
Broileri, marinoitBroileri, marinoitu, nahkoineen, uunissa
Broileri, marinoitu, nahkoineen, uunissaBroileri, marinoitu, nahkoineen, uunissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti