sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Tryptofaanipitoisia ruokia

Tryptofaani eli L-tryptofaani on yksi yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta. Sitä tarvitaan useiden elinten toimintaan. Keho ei tuota tryptofaania itse, joten sitä on saatava ravinnosta. Tryptofaania saa sekä eläin- että kasviproteiinista. Tryptofaanista muodostuu elimistössä mm. serotoniinia, melatoniinia ja niasiinia. Niasiini on B3-vitamiini, joka muun muassa toimii antioksidanttina. Tryptofaania sisältävien ruokien nauttiminen auttaa täyttämään myös päivittäistä niasiinin tarvetta. Melatoniini on pimeähormoni, jota ihminen tarvitsee nukahtaakseen. Serotoniini taas toimii hermoston välittäjäaineena. Serotoniinivajaus voi aiheuttaa väsymystä, alakuloa ja masennusta sekä vaikeuttaa nukkumista. Riittävä tryptofaanin saanti saattaakin sekä edistää nukahtamista että parantaa unen laatua. Myös tryptofaanipitoinen iltapala voi edistää nukahtamista.

Tryptofaania saa erityisesti soijasta, maidosta ja kananmunista, pähkinöistä, siemenistä, kalasta, lihasta. Pitoisuus vaihtelee riippuen tuotteesta ja laadusta.

Lähde: Finelli

Mg/100g


Kiivi, kuorittu 18.0 mg

Lisää löytyy finelin sivuilta, kun laitat ravintotekijä kenttään tryptofaani.

















Broileri, marinoitBroileri, marinoitu, nahkoineen, uunissa






Broileri, marinoitu, nahkoineen, uunissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti