torstai 31. lokakuuta 2019

Suolisto ja terveys



Ihmisen suolistossa asustaa noin tuhat bakteerilajia. Niiden muodostamalla mikrobistolla on suuri rooli ihmisen terveydelle. Poikkeavalla suolistomikrobistolla on vaikutus moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin, sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, diabetes, ms-tauti, parkinson ja alzheimer, sekä kaksisuuntainen mielialahäiriö, sktisofrenia, masennus ja ahdistusoireet. Bakteerit eivät aiheuta sairauksia, vaan niiden aiheuttama tulehdus. (S) Mikrobien vaikutuksesta suolen pinta voi rikkoutua ja tulehtua. Tulehdusreaktio muuttaa suolen toimintaa ja immuunivastetta, joka puolestaan altistaa sairauksille. Muutokselle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi ympäristömyrkyt, mahasuolikanavan infektiot, antibioottihoidot sekä ruokavalio. Jatkuva kytevä hiljainen, siis matala-asteinen, tulehdus on elimistölle vaarallinen. Tällainen tulehdus voi aiheutua myös tupakoinnista ja stressistä.

"Stressin on todettu sekä väestötutkimuksissa että koe-eläinmalleissa lisäävän erilaisten tulehdusmerkki-aineiden määrää veressä. Jatkuva psykososiaalinen stressi on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, ja yksi mahdollinen selittävä tekijä onkin nimenomaan inflammaatio." (S)

90% aivojemme välittäjäaineista syntyy suolistossa. Suolistossa mikrobisto osallistuu mm. mielialoihimme vaikuttavien, aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistamiseen. Ahdistuneisuus ja stressi vaikuttaa suolen toimintaa, mutta informaatio kulkee myös toiseen suuntaan, ja mikrobeilla voi olla vaikutusta keskushermoston kehitykseen.



Probioottien hyödyistä on ristiriitaisia tutkimustuloksia. Ongelmallista on se, että jokaisen mikrobisto on yksilöllinen. Tämän takia on erittäin hankala sanoa, kuka probiooteista hyötyy tai kuinka kauan probioottipilleristä saadut bakteerit suolistossa pysyvät. Bakteerien määrällä ja kannalla on merkitystä. Yleisesti suositellaan ihmisspesifisiä ja eläviä bakteereita. Monet valmisteet sisältävät eläinperäisiä ja kuolleita bakteereita. Hapantuotteita suositellaan.

Probiootit ja muut hyvät mikrobit pitävät suoliston kunnossa ja parantavat vastustuskykyä.


PSYKOBIOOTTIEN MERKITYS MASENNUKSESSA JA AHDISTUNEISUUDESSA


Linkkejä:

Suolistobakteerit ovat yhteydessä aivojen hyvinvointiin (yle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti